Tuesday, November 29, 2011

Cuti datang lagiii.....

salam sejahtera dan salam mesraaa.....hehe...rase-rasenye agak lame gakkk aku ni x menge"post" ape2 mende pun dalam blog ni kan?hahha..biase la aku ni..iskhhh "hangat-hangat tahi ayam jerr"..so rasenye..suda selayaknye aku ni mengubah tabiat aku ni..hhuhu..ade ke patut?ok..ok...tajuk kt post ni pun dah cuttiii kan?
well..sebenarnye cuti ni membawa makne yang sangt2 la besar dalam hidup aku..ye la klu org lain cuti gi jalan2 makan angin..klu aku cukuplah sekadar dpt dok dikampung dan menghirup udara segar nan nyaman dr rumah aku ni..waahhhh...nikmatt seyhhh...bukan senang nk cuti takde wat keje pape...sebulan lak tu..walaubagaimanapun...azam aku mase cuti ni x lain x bukan adalah utk memenuhkan blog aku ni..walaupun followers x ramai..tp cukup la rasenye sekadar nak melempiaskan rase..heheh...jiaa youuuu saara-kun!!!!hmm..entry kali ni hanyalah sekadar meluahkan rase aku jer...klu dilihat dr sudut ilmiah mmg x de isi pun..hmm..x pe laa..skali skaleee kannn..hehehe..neway...aku suka cuti..skali lagi....saya sangaaattt suke cuti....hehehe....adios pal!!!

Thursday, August 18, 2011

PeruBahan

wahh..lame sudah x post ape2 di blog ni..maklumlah ke"bz" an menghambat diri..diam tak diam hari ni dah masuk hari ke 19 berpuasa...okay..apekah topik kita pada hari ini?
okay..mari kita ungkaikan satu perkataan iaitu "PERUBAHAN"..opss..tp nanti dulu ya...perubahan yang saya maksudkan bukanlah mengenai fahaman politik ye...hah yang itu bukan bidang saya,dan rasenye terpulang kepada individu tentang fahaman masing2 ek..okay perubahan yang saya ingin kongsikan adalah mengenai perubahan watak dan penampilan seseorang..kita mulakan dengan kisah seorang kawan kita ni..biar saya namakan dia sebaya CIK BRUTAL.ok sesuailah dengang namenye ni....cik brutal mmg seorang yang brutal..tapi walaupun begitu, tetap ade sisi lembutnya apalagi kalau bukan di hati..watak cik brutal ni riang gembira seolah2 cam takde masalah jer.tapi kalau tengokkan penampilan cik brutal ni mmg istilah "ayu" takde la dalam kamus hidup dia ni..satu hari kawan cik brutal menegur cara penampilan cik brutal.memang cik brutal menerimanya..tapi pada hemat cik brutal tu..pakaian yang dipakai klu diikut dari segi syariat memang telah menutup aurat,..cuma pembawaan diri cik brutal tak la seayu dan sesopan selagaknya seorg muslimah sejati...jadi,cik brutal ni tadi walaupuan die menerima teguran itu dengan ikhlas,jauh di sudut hati die terselit gak la rase sedih sbb memikirkan kenape la kadng2 orang tak boleh nak menerima seorang yang masih lagi perempuan dan menutup auratnya tetapi agak kasar perwatakan dan pembawaan dirinya...
jadi,saya ingin bertanya anda..perlukah cik brutal ini melalui satu perubahan?atau mengekalkan identiti dirinya jika dia tidak selesa dengan perubahan itu?tiada salahnya kepada kawan yang menegur kerana ia ke arah perubahan yang lebih baik..cume cik brutal rasa cukuplah dia kekal dengan dirinya sendiri tanpa perlu mengubahnya asalkan seiring dengan syariat dan panduan yang telah ditetapkan..
tapi, saya tetap juga ingin mendaptkan pendapat anda adakah cik brutal ni tadi memerlukan perubahan..atau tidak...
jgn segan,jgn malu...berikan saja apa yang terlintas di minda....
ok..c u in another post..have a nice day my friends....:p

Monday, March 7, 2011

Rahsia Di SeBaLik SenYuman...jeng jeng jeng

senyum...x perlu kata apa2(4X)
Kalau saya senyum
Awak mesti senyum sekali
Kalau kita senyum
Semua orang berjangkit
Bila semua orang senyum
Dunia tiada penyakit

hmmm..senyum..satu perlakuan dan perbuatan yang harus dilakukan..well..dlm sehari la agak2 korang berapa banyak la korang senyum or ketawa..ye la bile kite ni dah semakin tua semestinye la kite ni kurg senyum,,nak2 bile kene stress kan..haha..jadiknye klu la korang ni jenis suke serius jer..cube2 la maniskan muka tu..grenti ceria hisup korang tau..hihi..hah kt sini aku nk kongsikan la sket info yg aku dpt dr sebuah majalah ni..ni antara rahsia sebuah senyuman

1) semasa anda tersenyum sebyk 17 otot muke digunakan berbanding 43 otot ketika mengerutkan dahi.(haha..makanye..jgn la korg asyik bt muke cemberut jerr..muke kite pun nk rileks gak)

2)Ketika anda senyum,sel pembunuh tumor dan virus semula jadi dalam badan akan bertambah iaitu Gamma-inteferon(protein melawan penyakit),sel T(utk sistem pertahnn bdn) dan sel B(antibodi utk melwn penyakit)..
(...so,klu korg selalu snyum maka risiko nk dpt penyakit ni kurg..tp jgn la plak menyengih spnjg mase takut org kate sasau la plak..heheh)

3)senyuman yang diakhiri dgn ketawa dpt mengaktifkan kimia badan dan merendahkan risiko penyakit jantung,tekanan darah tinggi,strok n ulser.
(hah tgk tu...smpi darah pun dpt efek yg baik tau klu korg senyum...lagi mau masam2 ka?)

haha..yg last ni la part yang plg aku suke skali..menurt artikel ni

4)senyuman yang ikhlas dapat menyerikan perasaan org lain,menyejukkan hati yg sedg marah dan mampu memulakan sesebuah hubungan..
(amarn ekk...senyum kene ikhlas...klu snyum buat2 x de hasil ek kwn2 sume..)

yezza...itulah antara rahsia di sebalik senyuman..ala bukan susah pun nk senyum kan?tp x slh klu korg nk masam muke sekali sekala..nk sedih2 sekali sekala...hidup ni kan ke mcm cuaca..,kejap mendung kejap cerah..tp ape yg pntg hati korg..senyuman yg korg bagi sememgnye melambangkn ati korg mase tu..jgn la pakse2 ek klu x bleh senyumm...haha..tp klu aku...bagi aku senyum itu sesuatu yang perlu...klu sehari x senyum...rs x best la...lagipunn...senyum kan sedekah....
tp senyum tau bukan sengih...haha..
ape pun ceriakan hari korg ngan senyuman..klu bukan utk org lain...utk diri sendiri cukuplah....hahaha




p/s: monyet pun comel klu senyummm tauuu....

Wednesday, February 23, 2011

KasiH saYang ikut Bulan Lahir?Ade TerKena x?

Hari ni,sedap2 aku surf internet..aku terjumpe artikel ni dlm wordpress..so ape lagi..aku share la ngan korg..x tau ;a betul ke tidak kajian ni..tp korg bleh bace la tuk tgk adekah korg2 rase mmg ini ciri2 kasih sayang yang ade dlm diri korg..hahha..cube2...bace jgn x bace yeee....mengikut kate mereka......org yang lahir:


Januari <<(ade sorg kwn aku lahir bln ni..tp die ni solo lagik..so..aku msh lagi x sure ade ke x ciri2 ni pade die)
- Mudah jatuh cinta.
- Mudah melupakan perasaan cinta terhadap orang yang di cintai sekiranya
dikhianati.
- Pandai mengambil hati pasangannya.
- Selalu berdiam diri ketika bertemu dengan pasangannya.
- Bersikap romantik tapi tidak pandai memperlihatkannya.
- Sikap cemburu yang tinggi terhadap pasangannya tapi tidak kisah sekirannya
pasangannya cemburu terhadapnya.
- Bakal jadi seorang bapa atau ibu yang penyayang.
- ramai kenalan, sedikit pemalu dan bersungguh-sungguh bila melakukan kerja

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Februari << (hhahahha..bln 2 ni mmg terkenal ngan bulan cinta..tp..haha..korg bace la dulu)
- Sukar untuk jatuh cinta .
- Amat hormat kepada pasangan.
- Amat suka memikat pasangan.
- Jujur dan berterus terang dalam perhubungan.
- Sentiasa nekad untuk bersama dengan pasangannya
- Sangat romantik pada dalaman dan bukan pada luaran (hanya pasangannya yang
tahu) .
- Patuh kepada pasangannya dan selalu menjaga hati pasangan.
- Amat menjaga penampilan diri dan pasangannya.
———— ——— ——— ——— ——— —-

Mac<- Mudah menawan hati pasangannya.
- Sentiasa ingin didampingi oleh pasangannya.
- Sangat pemalu dalam meluahkan isi hati.
- Sangat baik dalam menjaga perhubungan.
- Amat sukar melupakan pasangan yang dicintai.
- Perasaan cemburu yang minima.
- Sangat manja dan sering ingin dimanjai pasangannya.
- Mudah memilih pasangan tanpa berfikir dengan waras.
- Sentiasa mengharapkan keistimewaan dari pasangan.
———— ——— ——— ——— ——— —–

April<<- Individu yang amat sukar untuk jatuh cinta.
- Selalu memendam perasaan terhadap individu yang dicintai.
- Sukar dan malu dalam meluahkan isi hati.
- Sentiasa ingin diberi perhatian.
- Amat cemburu dalam perhubungan.
- Kesetiaan teguh terhadap pasangannya.
- Emosi cepat terusik dan mudah terluka.
- Sentiasa menjaga hati pasangan dan pandai memujuk.
- Romantik dan terlalu romantik.
- Sukar melupakan pasangan walaupun dilukai.
- Sukar berlaku curang dan amat menyayangi pasangan.
———— ——— ——— ——— ——— ——— -

Mei<<< style="margin-top: 0px; margin-right: 0px; margin-bottom: 0px; margin-left: 0px; padding-top: 0px; padding-right: 0px; padding-bottom: 0px; padding-left: 0px; ">- Amat mudah jatuh cinta.
- Baik dan jujur dalam perhubungan.
- Pandai menarik hati pasangan.
- Perasaan cinta yang mendalam.
- Mudah untuk di pujuk.
- Mudah menerima cinta seseorang.
- Pilihan yang tepat dalam berpasangan.
- Nekad untuk menjaga hubungan yang baik.
- Pandai mengatur hidup pasangan (bukan Queen Control @ King Control).
- Suka mengangankan sesuatu yang indah bersama pasangan.
- Sentiasa dahagakan kasih sayang dari pasangan tapi tak pandai
memperlihatkan.
- Ambil berat dalam menjaga hubungan.
———— ——— ——— ——— ——— -

Jun<- Amat pandai menjaga hati pasangan sekiranya dia perempuan.
- Sukar melukai dan memahami hati pasangan.
- Mudah jatuh hati tapi terlalu memilih.
- Cerewet dalam hubungan.
- Selalu beremosi.
- Mudah merajuk dan mudah di pujuk.
- Selalu melindungi pasangan dari kritikan atau umpatan orang.
- Elok untuk menjadi Ibu yang baik.
- Dahagakan pujian dari pasangan.
———— ——— ——— ——— ——— –

Julai<- Amat sukar didampingi pasangan.
- Sukar dimengerti oleh pasangan.
- Sentiasa menjaga maruah diri, pasangan dan perhubungan.
- Amat mudah dipujuk dan berterus terang.
- Amat menghargai kesetiaan pasangan.
- Mengambil berat dan mengasihi pasangan
- Berkebolehan untuk meluahkan isi hati terhadap individu yang dicintai.
- Mudah terluka dan lambat untuk pulih.
- Suka merajuk dan dipujuk.
- Setia terhadap pasangan.
- Su ka mendengar dan tidak suka membantah.
- Cemburu terhadap pasangan.
- Suka menilai dan menjaga perhubungan.
———— ——— ——— ——— ——— -

Ogos<< style="margin-top: 0px; margin-right: 0px; margin-bottom: 0px; margin-left: 0px; padding-top: 0px; padding-right: 0px; padding-bottom: 0px; padding-left: 0px; ">- Pandai memujuk pasangan
- Suka memimpin pasangan.
- Romantik, Pengasih dan Penyayang.
- Kelam kabut dalam perhubungan.
- Sangat sensitif .
- Mudah meluahkan kata cinta pada sesiapa yang berkenan.
———— ——— ——— ——— ——— –

September<<< style="margin-top: 0px; margin-right: 0px; margin-bottom: 0px; margin-left: 0px; padding-top: 0px; padding-right: 0px; padding-bottom: 0px; padding-left: 0px; ">- Bersopan dalam hubungan.
- bertolak ansur terhadap pasangan.
- Suka mengkritik pasangan.
- Sangat prihatin terhadap pasangan.
- Sangat sensitif dan emosi.
- Pandai memahami pasangan.
- Kurang menunjukkan perasaannya terhadap pasangan.
- Sukar melupakan sekiranya hati terluka.
- Mudah simpati dengan perasaan dan masalah pasangan.
- Pandai menyimpan perasaan.
- Suka berterus terang jika perkara itu tak disetujuinya.
———— ——— ——— ——— ——— ——

Oktober<- Amat suka berkomunikasi dengan pasangan.
- Suka disayangi dan menyayangi pasangan.
- Sopan terhadap pasangan.
- Jujur dan jarang berpura-pura dengan pasangan.
- Mudah terluka hati sekiranya pasangan ada melakukan kesalahan terhadapnya.
- Emosi yang mudah terusik.
- Pengasih, Penyayang terhadap pasangan.
- Cemburu dan terlalu cemburu.
- Romantik
- Memahami pasangan.
———— ——— ——— ——— ——— -

November<< style="margin-top: 0px; margin-right: 0px; margin-bottom: 0px; margin-left: 0px; padding-top: 0px; padding-right: 0px; padding-bottom: 0px; padding-left: 0px; ">- Cermat dan teliti dalam menjaga perhubungan.
- Amat berahsia dengan pasangan dan sesiapa.
- Agak degil dan kuat pendirian.
- Mudah ambil berat terhadap pasangan.
- Emosi yang mendalam.
- Perangai tidak dapat diramal terhadap pasangan.
———— ——— ——— ——— ——— —

Disember<- Pemurah terhadap perhubungan
- Mudah jatuh cinta dalam masa yang sama.
- Tergesa-gesa dalam perhubungan
- Suka didampingi oleh pasangan.
- Benci bila dikongkong.
- Berbakat untuk kahwin lebih dari satu.(Utk Lelaki)
- Suka mempengaruhi pasangan.

Tuesday, February 22, 2011

ApE yang Slalu di Buat seMasa MeeTing.....

ari ni pagi2 hari lagi telah di"announce"kan bahawa petang ini akan diadakan meeting...haha...
perkataan meeting tu jer dah cam menakutkan...kenape aku kt menakutkan?warghhh takut ngan kebosanan la derrrr....hmmm..slalunye ape yang korg buat mase meeting?menurut pemerhatian aku...well hanya pemerhatian aku la ek...kire dr sudut pandangan seorg pemerhati x berbayar la..antara perkara2 yang menjadi favourite ketika berlangsungnye sesuatu meeting ialah...hahhaha

yang pertama: menguap...yang ni kire petanda awal orang yang kebosanan ketika meeting...

ade x org menguap cam ni?hehhehe

yang kedua : berangan..haha..berangan ni dah mmg wajib dah rasenye berada dalam senarai yang selalu dibuat dalam meeting...almaklumla..kadang2 mesyuarat yang terlampau lame bleh jammed pale otak..

agak2 die ni lapo sgt ke ek?

yang ketiga: TIDO..... hahaha..yang ni mmg slalu la terjadi semasa meeting..dan dgn ikhlasnye aku mengaku..aku pun slalu buat mende ini,..ye laa..klu meeting tu lame sangat kan..mmg aku x mampu lagik mendengar..akhirnye inilah yang terjadi

ni la aktiviti yang sangat menyamankan...nyaman ke?hahaha

kirenya..ini la entry aku tuk hari ni..bkn pe..penat seyh meeting lelame ni..tp nk buat camne ia tetap menjadi satu agenda dalam tugas kite..walaupun aku ni kdg2 tertido ke...terberangan ke dlm meeting..ia bukanlah disengajakan...mgkn ia hanyalah kerana unsur2 kimia aktif dalam badan semakin kurang...ye la klu dah smpi kul 5 ke 6 ptg mmg la kurang da tenaga2 dlm bdn..nk2 klu kite x makan..haha..ape pun kite patut la ikhlaskan diri kite semase bekerja..ye la periuk nasi kan?kang x mkn lak klu x gi meeting..ape pun yg kite bt mase meeting harap2 x la merosakkan prestasi keje kite..ini ingatan tuk org yg mmbace blog ni dan diri aku sendiri..ok la...setakat ni saje la entry kali ni...jadi...ikhlaskan hati..ceriakan diri...hiasi peribadi,.....daaaaa.......

p/s:lupe plak..ini baru sket jer dr perkare2 yg org slalu buat mase meeting..klu korg ade mende2 len yg dibuat semase meeting..ape lagi meh la kongsi same2..haha...k...ADIOS!










Monday, February 21, 2011

kenape OrEn?

hidup penuh dgn ke'oren'an.hahaha..agak2 motto ni bley pakai ke...well banyak kajian mengatakan bahawa warna oren ni berkaitan dengan keceriaan...well..mmg aku suke oren2 ni..tp x la asik2 sume nyer kene oren kn?agak2 la nk pki dr atas smpi bawah tu oren..dah mcm sawan da aku rase...tp ini ade sedikit maklumat yang aku dpt dr

http://gingerbread53.wordpress.com/category/rahsia-warna/
yang mengatakan bahawa;

CERIAKAN MOOD ANDA
WARNA: JINGGA

Apabila anda merasa murung atau cuba untuk mengembalikan tenaga anda, cuba sesuatu yang berwarna jingga. Insyaallah pasti mood anda akan Berubah.


hahaha...itu menurut kajian la kan..ade banyak lagik kajian yang menyatakan bahawa warna oren ni mmg berkaitan dengan ceria dan boleh meningkatkan kreativiti..jadinye bile korg2 sume nirase cam x best jer kan..cam moody ke sedih ke...haha..cube la pki baju ke tudung ke yang berwarna oren..tahap keterangan warna oren tu bergantung pade korg la...haha...klu korg suke yg terang lagi striking pki jerr...x yah kesah2 org len kate ape..yg pntg korg hepi jerrr..klu cam aku...cukup la kete aku jer yg kaler oren..jadinye hari2 aku bwk kete aku tu pun aku rase sgt2 la best...so..ape lagi?ceria2 kan hari anda ek...

p/s: well,dgn rendah hatinye aku tnjkkn skali en oren penwar ati aku...hehehehhe...

Saturday, February 19, 2011

The OrAnGe Life



haha...ni dulu2 mase zaman aku kanak2 ribena mmg pagi2 ade jer cite ni..khas buat tatapan org yg nk men"view" blog aku...ok salam 2011..CERIA2 KAN HARI ANDA..